Buđenje svijesti o važnosti zaštite okoliša

TEDxSarajevo
3 min readMar 29, 2022

--

Kako pomoći očuvanju naše planete?

Da li ste znali da čak 71% Zemljine površine prekrivaju mora i okeani? Pored bogatstva vodama, Zemlju upotpunjuju šume, livade, polja, planine, pustinje, bogat biljni i životinjski svijet i, naravno, ljudi. Kako bi posebnu pažnju na važnost zaštite našeg nezamjenjivog doma posebno istaknuli, širom svijeta se 22. aprila obilježava Dan planete Zemlje. Ovaj Dan ima za cilj da ljude podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Photo by Nikola Majksner on Unsplash

Prema podacima operatera sistema za ambalažni otpad, EKOPAK d.o.o. Sarajevo i Eko život d.o.o. Tuzla, u periodu 2014–2018. godine, količina reciklirane plastike na godišnjem nivou u BiH je iznosila u prosjeku oko 3.500 tona. Službeni podaci o recikliranom otpadu ne postoje, ali se procjenjuje da se u BiH trenutno reciklira samo 10% ambalažnog otpada u koji spadaju plastika, papir i ostali iskoristivi materijali. Reciklaža je jedan od načina zaštite naše planete.

Prijateljski odnos prema okolišu možemo iskazati kroz svakodnevne aktivnosti i načine na koje upotrebljavamo stvari koje su nam potrebne, kao npr. ako koristimo povratnu staklenu ambalažu umjesto nepovratne. Prema podacima projekta odvojenog sakupljanja otpada, koji sprovodi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i KJKP “RAD”, jedna povratna staklena boca za mineralnu vodu zamjenjuje najmanje 30 staklenih nepovratnih ili plastičnih boca.

Photo by Andrej Lišakov on Unsplash

Pored utjecaja na održivost, upotreba višekratnih oblika ambalaža dovodi i do pozitivnih ekonomskih rezultata. Tu konkretno pričamo o ​​direktnim uštedama kupovine ambalaža koje se mogu ponovno koristiti i njihovog odlaganja. Još jedan primjer ekonomskih benefita jeste i povećanje produktivnosti u slučaju kada ambalaža za višekratnu upotrebu bolje odgovori na potrebe radnog procesa.

TEDxFerhadija od samih početaka, tačnije 2018. godine, veliki fokus stavlja na to da događaji u našoj organizaciji, kao i partneri s kojima sarađujemo, svojim djelovanjem na neki način doprinesu očuvanju okoliša. Sarajevski kiseljak d.o.o., za primjer, kao jedna od najvećih domaćih kompanija svoj istoimeni i najprodavaniji proizvod producira u povratnim ambalažama od stakla i na taj način svojim potrošačima daje opciju izbora pakovanja njihovog proizvoda.

Prednost korištenja staklenih ambalaža, između ostalog, se ogleda i u svježini i dugoročnosti okusa koji se u njima nalaze. Nijedan drugi ambalažni materijal ne može se mjeriti s ovim svojstvima stakla. U usporedbi s drugim materijalima, staklo otporno na difuziju, što znači da u proizvod ne ulaze nikakve tvari iz stakla ili okoline. Također, nema ni prijenosa tvari iz proizvoda prema van. Ovo je posebice relevatno i za mineralnu vodu Sarajevskog kiseljaka, obzirom da je staklo nepropusno za gasove, što znači da će ovaj tip vode, napunjena u staklene boce, dugo sačuvati svoju gaziranost.

Kupovina kvalitetnih proizvoda s dužim vijekom trajanja bolji je izbor za okoliš, ali i za nas. Bolje je izbjeći stvaranje otpada nego ga kasnije zbrinjavati uz visoke troškove. Dočekajte ovogodišnji Dan planete Zemlje sa „zelenim“ načinom razmišljanja i pomozite da naša planeta ostane zdrava za današnje i sve buduće generacije.

--

--